Kategorier
Bygg & Renovering

Asbestsanering ett nödvändigt ont.

Asbest var ett mirakel när det kom, då det var slitstarkt och perfekt för många tillämpningsområden. När verkligheten hann ikapp så visade det sig att professionell sanering var ett måste.

Någonsin varit i fart med att äntligen få göra den där sedan länge planerade renoveringen bara för att stöta på problem med en gång? Asbest är något som användes i hus ända fram till 80-talet så har du ett äldre hus så finns det stor risk att det finns asbest någonstans i huset.

Rörisoleringar är ofta ett sådant fall där renoveringen får stora problem. Asbest är i sig självt inget problem när det lämnas orört men när det ska rivas och renoveras så finns det inga genvägar, och det är oftast inget du kan lösa själv.

Rivning och renovering ska göras säkert

Asbest är bland annat cancerframkallande och även en kort exponering av asbestdamm kan ge andningssvårigheter. Tyvärr är det ofta dolt och svårt att veta på förhand om det finns asbest eller inte i isoleringen. Vid minsta misstanke om asbest gör du bäst i att anlita proffs som kan kontrollera, provmäta och riva på ett säkert sätt.

Det är visserligen inte förbjudet att göra det själv men om du inte har riktigt bra utrustning och kunskap så är risken stor för exponering. Har du anlitat hantverkare till din renovering så blir det definitivt stopp på projektet. Det krävs certifierade asbestsanerare för att få lov att riva asbest. Rekommendationen är att i ett tidigt stadium anlita asbestsanerare för att kontrollera vid misstanke om asbest. Läs mer om asbestsanerare på denna sida: asbestsaneringvästerås.se